21 Mart 2016 Pazartesi

Vergi Suçlarında Savunma




Sizi aklayacak ağır hapis ve vergi cezalarından kurtaracak çok yeni bir Yargıtay veya Danıştay kararı olabilir.
Yargıtay ve Danıştay İçtihatlarını yakından takip ediyoruz.
Uzman kadrolarımız ile birlikte hizmet veriyoruz
Kadromuzda; Ceza Hukuku Avukatları, Vergi Hukuku Avukatları, Mali Müşavirler ve YMM’ler birlikte çalışmaktadır..


Vergi Suçlarında Savunma
Suç ve cezalarda Anayasa ve uluslararası sözleşmelerde yer alan evrensel kurallar ve TCK’nın genel hükümleri esastır.
Vergi suçlarında failin belirlenmesi, suçun tanımı, maddi unsurları, suç, fail ve maddi deliller arasındaki ilişkiyi tayin ederken ceza hukukunun temel kurallarını gözönünde bulundurmak zorundayız.
CEZALARIN ŞAHSİLİĞİ
213 sayılı V.U.K’nun 359 uncu maddesinde düzenlenen suçlar şekli suçlar değildir. Sadece şirket temsilcisi olmak vergi suçunun faili olmak için yeterli değildir. Fiil ile fail arasında illiyet bağı şarttır.  Buna ceza hukukunda cezaların şahsiliği diyoruz.
Ne yazık ki vergi müfettişleri vergi suçu raporlarını düzenlerken failin tespiti için şirket yöneticisi olmayı yeterli görmektedirler. Vergi müfettişlerinin bu yaklaşımı birçok masum insanın hukuksuz olarak mahkûmiyetine neden olmaktadır.
KAST
TCK’nu kast olmadan suç oluşmaz demektedir. Vergi müfettişleri suçun oluşumu için sahte faturanın varlığını yeterli saymakta, suç raporlarında suçun manevi unsuru olarak kasttan söz edilmekte ancak çoğu kez kastın varlığını kesin olarak kanıtlayacak yeterli maddi delil sunulmamaktadır.
KUŞKUDAN SANIK YARARLANIR
Kuşkudan sanık yararlanır ilkesi evrensel bir ceza hukuku ilkesi olmasına, anayasa ve uluslararası sözleşmelerde yer almasına, Yargıtay’ın müstakar kararlarından olmasına rağmen 1. Derece mahkemelerinin çoğu uygulamada bu kuralı gözetmemektedir.
Mahkeme kararlarının % 80 i bozuluyor
Vergi suçları ile ilgili 1. Derece mahkemelerinin verdiği kararların % 80 nini Yargıtay bozmaktadır.
Hapis cezası içeren vergi suçlarında avukatın etkili bir savunma yapabilmesi için vergi hukukunu bilmesi ve ceza avukatı olması şarttır.
 Bize gelen vergi suçu davalarının çoğu avukat ve mali müşavirlerden gelmektedir.
 

3 yorum:

  1. Vergi cezası kesinleşen ve yeniden yargılama alına bilirmisiniz

    YanıtlaSil
  2. Yeni çıkan yargi paketinde istinafda kesinleşen ve yargıtay a gitmeyen dosyalar yargıtay a gidecek mi vergi dosyalari

    YanıtlaSil